keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Piilopirtti erämaassa

Sinne ei mene tietä, ei kulje sähkö eikä vesikään virtaa hanassa. Hiihtämällä pääsee perille, kynttilät korvaavat hehkulampun ja vettä on jään alla enemmän kuin tarpeeksi. Oikein mitään tekemistä ei ole, vaikka vaihtoetoja onkin paljon. Voi nukkua, syödä, lähteä ulos nauttimaan luonnosta, pelata korttia, lukea kirjaa, keskittyä kuuntelemaan luonto-ohjelmaa radiosta tai vaikka ihan vain nauttia hiljaisuudesta. Ei oikein muuta.

Myös velvollisuuksia on, jotta oleminen on mahdollista. Polku vessaan täytyy raivata, mökki täytyy lämmittää, avannolle täytyy tehdä reitti ja jäähän täytyy kairata reikä. Vedet pitää kantaa sisälle, jos meinaa illalla saunoa ja puut pitää tuoda tulisijaa varten, jotta pirtti pysyy lämpimänä.

Mutta mikäs sen parempaa, kuin nauttia mökin lämmöstä ja saunasta, kun on omin pienoin kätösin kantanut vedet ja puut, lämmittänyt saunan ja mökin rakkaudella sekä hikoillut lumitöissä kaivaessa lumen alta esiin reittiä, joka mahdollistaa kaiken muun.

Sellainen meidän Näkkälän mökki on. Niemen kärjessä, henkeäsalpaavilla maisemilla, joissa ei ole puiden, pilvien ja jään lisäksi ainuttakaan yksityiskohtaa. Pieni huoneen kokoinen mökki, jossa on vielä pienempi keittiö, pikkuruinen tulisija sekä makuupaikka kahdelle. Saunakin löytyy samasta pirtistä ja sielläkin kolme olisi jo liikaa.

Täydellinen pieni pakopaikka arjesta ja ihanteellinen piilo romanttiselle kuherrusviikonlopulle, jossa ei velvollisuudet tai muu maailma pääse häiritsemään. Sellaista pieni ihminen aina välillä tarvitsee, rauhaa ja aikaa vain itselleen - ja ehkä vähän myös sille toiselle. <3

Siellä se on pieni mökki pienten puiden seassa. Mökkitie taittuu talvella kelkalla tai hiihtäen, kesällä veneellä tai vaeltaen.

Vessa on arvatenkin vielä pienempi ja sen olinpaikka täytyy tietää, jos hätä iskee. Sitä etsiessä voi mennä liian kauan..

Vahtikoirakin helposti laiskistuu, kun ainoat paimennettavat ovat kelkat kaukaisuudessa ja nekin vain parin tunnin välein. Porotkin olisivat pihaan tervetulleita..

Vesi ei valu saunaan itsestään. Jos ei itsellä halu voimat vedenkantoon riitä, ota mukaan joku jolla riittää.

Joskus innokkaita vedenhakijoita olisi enemmänkin.

On hetkiä, jolloin ihminen tuntee itsensä pieneksi. Silloin helposti nöyrtyy tuon tunteen edessä.

Joku oli jättänyt aarteita pihalle.

Meidän lumikenkäilypolku oli suosittu. Hetkeä aiemmin sitä oli tassutellut ahma.

Ahma oli kaivanut myös kuopan. Tietysti Nefeä kiinnosti, mitä nuin hienossa kuopassa on!

Jos kelit sallii, näissä maisemissa auringonotto on hyvin tehokasta.

Varustus sään mukaan!

Kitukasvuinenkin voi olla kaunista. Terveisin 160 cm! :D

Löydätkö mökin kuvasta?

Hiihtäen on hyvä tulla ahkion ja tavaroiden kanssa mökille, mutta sunnuntaikävely onnistuu paremmin lumikengillä!

Vanhemmat tulivat käymään kylässä.

Kelkalla kotiinkuljetuksella tuodut pullat olisivat maistuneet jollekin muullekin.. :)

Auringonoton välissä on hyvä vähän evästelläkin ja mikäs muu mökillä maistuisi kuin makkara!

Illan hämärtyessä voi saunan jälkeen sytyttää kynttilät ja avata pullon kuoharia, käpertyä syliin ja kuunnella tuulen tuiverrusta mökin jyhkeää hirsiseinää vasten vasten..

Mökki, jossa ei ole mitään, mutta jossa on kaikki. Sellainen mökki se. <3

8 kommenttia:

 1. Oi miten kaunista, täydellistä ja yksikertaista. Kiitos tästä Lapin erilaisuuden välittämisestä. Kyllä sinulle elämä suo hienoja mahdollisuuksia eri puolella maailmaa. Säilytä silmäsi ja aistisi avoinna - jään odottamaan seuraavaa ilahduttavaa juttuasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih mikä kommentti! <3 Lapissa on paljon kaunista, täydellistä ja yksinkertaista ja siksi minäkin sinne aina palaan. :) Ja elämä on kyllä ollut enemmän kuin antelias mahdollisuuksien suhteen, muistaisi vain aina nähdä asian juuri tuolta kantilta. Minä pyrin tähän ja pyrin kirjoittamaan ilahduttavia juttuja jatkossakin! :)

   Poista
 2. Tommoset mökit on just parhaita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! :) Mitään ei oikein ole, mut mitään ei myöskään puutu.

   Poista
 3. Onpa kyllä makealla paikalla mökki.. Sopivasti piilossa kaikelta eikä poka mithään ruuhkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Sanoppa se! Ei se olis poka mökki eikä mikhään jos siellä naapureita olis! Tai ainakhaan jos ne näkyis!

   Poista
 4. Sut on haastettu! :)

  http://jennyjmoments.blogspot.fi/2015/04/the-liebster-award.html

  VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentista! <3