lauantai 31. toukokuuta 2014

30 day Ab and Butt challenges

Se tulee joka vuosi yhtä arvaamatta. Vaikka aina päätän, että tällä kertaa aloitan hyvissä ajoin ja olen valmiina, en ole yhtään valmistautuneempi sen tuloon nyt kuin yhtenä aikaisempanakaan vuonna. Taas se pääsi epähuomiossani livahtamaan näin lähelle ja en voi kuin levittää kädet ja todeta, että parempi tuuri ensi vuonna. Huomenna nimittäin alkaa kesäkuu. Toivon mukaan sitä seuraa kesä. Sen myötä tulevat lämpö, auringonotto sekä paljastavat vaatekappaleet. Ja minä en ole yhtään sen enempää kesäkunnossa kuin olin tammikuussa. 

Mutta sitten. Noin viikko sitten näin facebookissa kesäkuussa tapahtuvan 30 päivän vatsalihashaasteen ja ilman suurempia mietteitä, panoin osallistu-nappia. Mietin tuollaisen haasteen tekemistä jo keväällä, mutta sitten se jostain syystä jäi. Nyt kun haasteeseen on ilmoittautuneena 2,3 miljoonaa muutakin, ajattelin, että siinä olisi ehkä riittävästi vertaistukea. 

Personal trainerini sanoi minulle keväällä kun puhuin näistä 30 päivän haasteista, että ne eivät ole se paras tapa reenata, sillä niissä reenataan vain yhtä lihasryhmää ja ajatus on sama kuin dieetissä: halutaan nopeita tuloksia, muttei pysyviä elämäntapamuutoksia. Ja se on totta. Ehkä siksi hylkäsin ajatuksen keväällä. Mutta kai kuntokuurilla voi hakea itselleen motivaatiota pidempiaikaiseen reeniin?


Minä vihaan kuntosalitreeniä. Ainoa syy, miksi ikinä olen hommannut kuntosalikortin on salien tarjoamat ryhmäliikuntatunnit. Jollain oudolla tavalla pidän siitä, että ohjaaja kannustaa minua jatkamaan, vaikka samaan aikaan laittaakin minut tekemään epämiellyttäviä asioita. Mutta se on ainoa tapa, jolla saan itsestäni irti tylsiä ja yksitoikkoisilta tuntuvia liikkeitä. Yksin salilla käynti ei vain ole minua varten. Muutaman kerran saan itseni raahattua soutulaitteeseen hikoilemaan tai rehkimään ylätaljalla ihan sen voimalla, että tiedän maksavani itseni kipeäksi moisesta lystistä. Mutta parin viikon jälkeen sekään ei enää saa minua motivoitumaan. Ja jos en mahdu body&balance- pilates- tai zumbatunnille, jään kotiin. Niin se vain on, eikä muuksi muutu, vaikka yrittäisin kuinka tsempata itseäni. Ehkä juuri siksi pidän esimerkiksi ratsastuksesta, tankotanssista ja itämaisesta, että niitä tehdessä on niin hauskaa, ettei yksinkertaisesti edes älyä tekevänsä mitään fyysisesti haastavaa. Verrattuna taas saliin: punnerrus 1, 2, 3, 4.... 15 toistoa. Ja sitten selät 1, 2, 3, 4.... 20 toistoa ja sitten - no saitte varmaan pointin. 

En todellakaan halua vähätellä salilla kävijöitä! Ihailen sitä, että jollain on niin hyvä itsekuri, että saa itsestään irti raahautua tekemään samoja liikkeitä kerta toisensa jälkeen ja vieläpä usein yksin! Minusta vaan ei ole siihen ja olenkin sen suhteen luovuttanut. Minä tarvitsen lajeja, joissa harhautan mieltäni keskittymällä vaikka koreografiaan, musiikkiin tai lajin asettamiin haasteisiin kuten kivun sietoon, rytmiin ja tasapainoon. Samalla kun syke kohoaa ja hiki valuu iholla, en edes huomaa sitä. Vasta harjoituksen jälkeen uupuneet lihakset ja urheilun nostattamat endorfiinit kertovat minulle, että jotain tuli tehtyä. Ja nämä yhdessä motivoivat minua treenaamaan kerta toisensa jälkeen ja samalla nauttimaan tekemisestä. 

Mutta nyt ajattelin kokeilla jotain uutta. Koska en ikinä jaksa käydä salilla tarpeeksi kauan nähdäkseni tuloksia, niin päätin yrittää haastetta. Tiedän pystyväni motivoimaan itseäni 30 päivän ajan, koska tiedän, että se päättyy joskus. En tiedä, millaisia tuloksia kuukaudessa voi näillä haasteilla saada, mutta ajattelin ottaa selvää! Ehkä jos kuukauden päästä minulle on sixpack, se motivoi minua jatkossakin vatsalihasrutistuksiin ja kuka tietää vaikka sinne salille? Mutta koska en halua tehdä tästä todella yksipuoleista harjoittelua, päätin ottaa tähän mukaan myös pyllyhaasteen sekä lisätä ohjelmaan punnerrukset (aloitan ensimmäisellä viikolla 10:stä ja lisään joka viikko 5). Tällöinhän tämä on melkein kuin kävisi viisi kertaa viikossa tekemässä mini kuntosaliohjelman! Ja nyt kun kirjoitan tämän tänne, niin minunhan on pakko myös tehdä tämä!:D 

Jäikö sinultakin kesän tulo huomaamatta ja et ole ihan vielä valmis ystävystymään bikiniesi kanssa? Otappa haaste vastaan ja lähde mukaan! Joko vain vatsa- tai pyllyhaaste, tai halutessasi vaikka molemmat! Vertaistukea saa facebookin ryhmästä ja minulle saa ehdottomasti tulla annattamaan, minäkin todennäköisesti annatan teille!:D Muista ottaa ennen ja jälkeen kuvat, jotta varmasti näet tulokset!

Alla on kuvat haasteista ja haasteet alkavat huomenna 1.6. ja päättyvät heti kesäkuun lopussa. Haasteiden alla on pienet ohjeistukset liikkeisiin, tarkempia ohjeita saat esimerkiksi youtubesta liikkeiden nimillä. Heinäkuuta ja tuloksia odotellessa..

Oletko mukana?

Sit-ups=istumaannousu. Jalat voivat olla vaikka sohvan alla. Ennen kuin lähdet rutistamaan, aktivoi vatsalihakset oikaisemalla alaselän notko. Pidä tämä aktivaatio koko liikesarjan ajan tehostaaksesi liikettä ja tehdäksesi sen varmasti oikein.

Crunches=rutistukset. Sama aktivaatio kuin istumaannousussa. Älä tue jalkojasi minkään alle, mutta keskity pitämään ne maassa. Älä ota vauhtia. Pysy ylhäällä hetki, ennen kuin tulet hallitusti takaisin lattiaan.

Leg raises= jalkojen nostelu suorana. Vie jalat ainoastaan niin alas, että pystyt pitämään alaselän notkon poissa (eli ei välttämättä lähellekään lattiaa) ja keskivartalon aktivoituneena. Älä heijaa.

Plank=lankku. Voit myös halutessasi laskea polvet maahan. Pidä huoli, ettet pyllistä, mutta ettei selkä myöskään mene notkolle. Pidä hyvä keskivartalon tuki koko liikkeen ajan ja muista hengittää!


Squat=kyykky. Asetu noin hartioiden levyiseen haaraan. Pidä polvet ja varpaat eteen päin, mieluummin vähän ulospäin auki kuin sisäänpäin. Nosta katse yläviistoon, jotta selkä pysyy suorassa. Lähde sitten ikään kuin istumaan takana olevalle jakkaralle, älä nojaa eteen päin. Pakarat tekevät varsinaisesti töistä vasta nousu vaiheessa, joten mene mahdollisimman alas, mutta kuitenkin niin, ettet lähde nojaamaan eteen päin ja että kantapäät pysyvät maassa. 

Bridge=silta. Asetu selin makuulleen yläselkä maassa ja polvet koukussa. Nostele lantiota sitkeästi korkealle ilmaan ja takaisin lattiaan. Älä rentouta lihaksia liikkeiden välissä.

Lunge= askelkyykky. Tämä on itseasiassa aika vaativa liike, jos sen haluaa tehdä oikein. Itse aion tehdä tämän "turvallisemmalla tavalla" eli otan askeleen eteenpäin, niin, että jalat ovat suorassa linjassa ja etujalassa on 90 asteen kulma ja kyykky asennossa polvi ei mene varvaslinjan yli. Edessä oleva polvi ei saisi heilua liikkeen aikana.  Sitten kyykkään ja suoristan vuorotellen, mutten ponnista jalkoja vierekkäin. Otan molempiin käsiin pienet käsipainot korvatakseni tuon puuttuvan ponnistuksen. Kun olen tehnyt toistot toisella jalalla, vaihdan toiseen.

Kävin vähän googlettamassa motivaatiota. Jos nämä eivät auta, kirjoita googlen kuvahakuun 30 day challenge before after ja katso mitä tapahtuu. Vatsalihakset, upea takamus – täältä tullaan! ;) 
Aloitetaan siitä neljästä viikosta ja tehdään sen jälkeen seuraava sotasuunnitelma!

12 kommenttia:

 1. mie osallistun sinun kaa näihin, mut tee vielä bonuksena kädetki ;) ranualla ei kato mitää jumppia ole nii jotaki parempi ruveta tekemään! We got this and Kia kara (maoria = be strong) !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Mäkin teen ne punnerrukset!;) Ja todellaki todellaki todellaki... ;D Aattelin laittaa sunnuntaina ekan reenipäiväkirjan siitä miten on menny. Nyt ainaki tiiän jo, että etureidet on mun heikoin lenkki!:D

   Poista
  2. Haha!! HYVÄ! Tein vaan sen virheen et kävin Oulun reissulla salilla ja tietty sielläki piti prässiä ja etukyykkiä vetää nii voi jumalauta kyllä tuntuu nyt jo neljättä päivää kyykyt kipeemmiltä ku ennen :DD

   Poista
 2. Mulla on aina ollut vähän sama ongelma: ryhmäliikuntatunneista tykkään aivan hirveästi, mutta tuon punttisali-innostuksen määrä vaihteleekin sitten huomattavasti enemmän (lue: muutaman kerran vuodessa käyn salilla ahkerasti 2 viikon ajan ja kyllästyn sitten :D). Nyt oon yrittänyt saada jumppailtua kotosalla kahvakuulan ja painojen kanssa, kun salikorttia ei oo kesän ajalle hommattuna ja jonkinlaista vaihtelua ja vastapainoa lenkkeilyllekin pitäis saada. Yllättäen se treenaamisen aloittaminen on osoittautunut jokseenkin aika vaikeaksi ja itsensä niskasta kiinni ottaminen ei oo aina helppo homma... :D Tähän asti en oo ottanut osaa mihinkään tällaisiin kuukauden treenihaasteisiin, mutta nyt kun postauksen sattui sopivasti lukemaan kuun ekana päivänä aamulenkin jälkeisissä endorfiinihuuruissa, olisin melkeinpä valmis hyppäämään messiin mukaan! ;) Kiitti siis varsin loistavasta motivaatiopostauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voi että kun kuulostaa jotenkin tutulta..;D Mäkin olin jo ottamassa salijäsenyyden taas täksi kesäksi, kunnes totesin, että siinä käy just niin kuin aina ennenkin. Itsekuri on kyllä jotain, mitä meihin pitäisi iskostaa enemmän jo ala-asteella.. Kun kukaan ei potki eteen päin niin on helppo lykkiä asioita huomiseen tai keksiä parempaa puuhaa. Mutta hei nyt lähet mukaan!! Mäkään en oo ennen tehny joten saapa näkyä miten tytön käy. 30 päivää! We can do it! Ja ei mitään "ehkä" vaan "totta hitossa!":D Toivottavasti ne sun endorfiinit sai sut vakuuttumaan ja ekan päivän reeni on jo tehty...?;) Ihanaa jos postauksesta oli iloa! <3 Ulkopuolista boostia aina välillä tarvitaan!:) Tuuthan kertoon sun fiiliksiä tänne sit kun haaste etenee (huomaatko, kun sulla ei oo enää vaihtoehtoja? >:D ) niin voidaan sit yhdessä voivotella/intoilla!

   Poista
  2. Haha, jep - messissä ollaan! Eikä tuo tosiaan oo kuin 30 päivää, joten eiköhän tästä selvitä vaikka osoittautuis miten pakkopullaksi ;) We totally can do it!
   Tuun toki kertomaan kuulumisia ja fiiliksiä aina välillä, ja saman saa tehdä myös toisin päin! Eniten mua pelottaa se, että unohdan tän koko haasteen olemassaolon ja muistan koko homman vasta joskus juhannuksena... :D Apua, toivottavasti niin ei käy!

   Poista
  3. Todellakin!!:) JES! Tässä sulle nyt muistutus tästä haasteesta!;) Aattelin itekin kirjoittaa ekan viikon reenipäiväkirjan sunnuntaina.. Mun ois ehkä pitänyt tehdä etureisihaaste, ne meinaan on kaikken huonoimmassa kunnossa näköjään (!??!) :D

   Poista
 3. Mullakin on salilla käyminen alkanut tökkimään, ei vaan jaksa samoja laitteita ja samaa toistoa koko ajan. Mutta vielä laiskempi olisin varmaan näissä haasteissa. :P Pitää siis sukeltaa taas ryhmäliikuntojen pariin kuten sanoitkin, niin itseään pitää huijata liikkumaan (eikä ryhmässä kehtaa luistaa liikkeistä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä tosi puuduttavaa!:/ Ja pakko myöntää, että itselläki varmaan jäis helposti kesken, mutta nyt kun oon tänne sen kirjottanu niin pakkohan se on!:D Ryhmäliikunnat on kyllä tosi hyviä. Ainoa vaan, että sinnekin täytyy lähteä ja sehän se on se reenaamisen rankin vaihe...:D

   Poista
 4. Rakastuin tähän sun blogiin ensisilmäyksellä! Sulla on jotenki ihana tyyli kirjottaa, kivoja kuvia ja mielenkiintoisia postauksia. Sait uuden lukijan... ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana kuulla!! <3 Tervetuloa mukaan! Tällaisilla kommenteilla tästä päivästä ei vaan voi tulla huono! Pyrin pitämään tasoa yllä;> Mut jos tulee jotain mieleen mitä haluisit kuulla niin ideoita vaan tänne päin:)

   Poista

Kiitos kaunis kommentista! <3