torstai 24. huhtikuuta 2014

Kvinoakokeilu ja paluu arkeen

Nyt on pääsiäisestä selvitty ja arki palasi kirjaimellisesti pendolinon nopeudella (tulin eilen Jyväskylään junalla). Arjen myötä muutto hommat alkavat uhkaavasti lähestyä. Kävin eilen kaupassa ja oli vähän vaikea ostaa mitään kun enhän enää kohta ole täällä. Jotenkin muutosta on suhteellisen ristiriitaiset tunteet. Asunto on palvellut hyvin, mutta siihen on liittynyt omat ongelmansa ja ehkä päälimmäisenä olen vain todella helpottunut kun saan kohta jättää ne ongelmat taakseni. Toisaalta tämä on ensimmäinen oma asuntoni ja siihen liittyy aika paljon kaikkea.. Tämä asia varmaan kyllä vaatii ihan oman postauksensa.

Koulukin loppuu ensi viikolla, joten arvatenkin tuhat deadlineä puskee myös päälle. Kaikkihan täytyy jättää viime tippaan, luonnollisesti. Näistä murheen kryyneistä esimerkkinä armas kandintyöni, joka on vielä aika montaa loppusilausta vailla. Hiljaa mielessäni olen kyllä ylpeä itsestäni, sillä vaikka tilanne näytti hetkellisesti jo toivottomalta, olen ollut äärimmäisen tehokas viimeiset kaksi päivää. Asia kerrallaan ja kesäloma viimeisenä! Tällä mennään. Ja ilokseni voin sanoa, että nyt ainakin näyttää siltä, että selviän tämän kevään opinnoista kunnialla, eikä mitään jää roikkumaan.

Mutta koska ikinä ei ole niin kiire, etteikö olisi aikaa uusille makuelämyksille, varsinkaan näin helposti valmistettaville, niin esittelen teille minulle uuden tuttavuuden: kvinoan. En ole ikinä käyttänyt tai edes maistanut kvinoaa ennen, joten en oikein tiennyt mitä odottaa. Vaihtovuotenani söin usein aamupalaksi yksiä tiettyjä kanelimuroja (kohta selviää miten kanelimurot liittyy millään lailla mihinkään). Vastaavia en ole löytänyt Suomesta ja kun viimeksi kävin jenkeissä, en tunnistanut pakettia enää ja päädyin ostamaan kahdesti aivan väärän makuisia muroja. :( Mutta tämä yhdistelmä maistui lähes täysin samalle kuin ne minun rakastamat aamupalamurot! Arvatenkin tästä tuli uusi lempparini ja eilen olikin jo toinen peräkkäinen ilta kun olen tällä ohjeella tehnyt itselleni iltapalaa. 

Kvinoan lisäksi kookos yllätti minut. Se on ollut minun inhokkilistalla ala-asteen jälkeen kun ensimmäisen kerran maistoin Boynty(?)-patukkaa. Mutta yhden kookoskakun ja nyt tämän ohjeen myötä alan lämmetä sille todella..Sitä tekee välillä jopa mieli!


Hämeenlinnassa tämä paistos onnistui täydellisesti, täällä pelti ei kerinnyt olla uunissa edes seitsemää minuuttia, kun yli puolet oli jo palanut. Syytän täysin uunia, joka on parhaat hetkensä nähnyt varmaan jo sykkivällä 70-luvulla. Näissä on vielä sen verran uutuuden iloa, että alas menivät silti – kunhan mustimmat kohdat oli poistettu. :D

Kvinoasta on äkkiseltään vaikea löytää kattavaa suomenkielistä tietoa, joten tässä pieni vapaa käännös englanninkielisistä lähteistä joita löysin:
Kvinoa on gluteeniton viljaan verrattavissa oleva kasvi. Se sisältää runsaasti proteiinia sekä useita välttämättömiä aminohappoja. Siinä on kaksin kertainen määrä kuitua viljoihin verrattuna. Yhden lähteen mukaan kvinoassa on paljon lysiiniä, jota ihmiskeho ei tuota ja joka täytyy siksi saada ravinnosta. Lysiini on rakennusaineena kollageenille ja elastiineille, jotka auttavat kudosvaurion paranemisessa. Lisäksi kvinoassa on B2-vitamiinia, joka on ihmiselle välttämätön vesiliukoinen vitamiini. Sitä tarvitaan aineenvaihdunnassa ja se on välttämätön ihon, kynsien ja hiusten terveydelle sekä yleiselle hyvinvoinnille ja se ennalta ehkäisee esimerkiksi ryppyjä.
Kaurapuuro on ja pysyy mun aamupalapöydässä, mutta iltapalaksi voin hyvällä omalla tunnolla herkutella tällä kvinoasta tehdyllä muron korvikkeella. K ei välittänyt tästä herkusta, mutta makuasioistahan ei voi kiistellä. :)

Kahteen annokseen tarvitset: 
(1/2 cup) n. 1,75 dl kvinoa
(1/4 cup) n. 0,9 dl kookoshiutaleita
1 tl kanelia
1 rkl hunajaa

Sekoita aineet keskenään, levitä tasaisen ohuesti pellille ja paista uunissa 175C noin 10-15 minuuttia. Kullan ruskea väri on tavoite – tumman ruskea on jo liian ruskea. Anna jäähtyä ja herkuttele murojen tyyliin maidon ja marjojen kera (voisin kuvitella, että mansikka sopisi erittäin hyvin kaveriksi!). 

Jos innostut kokeilemaan, niin haluaisin kuulla mitä mieltä olit!:) Tehokasta torstaita!
Ennen uunia.

Uunin jälkeen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis kommentista! <3