tiistai 10. helmikuuta 2015

Äkkilähtö Lappiin ja lihotuskuuri

Terkkuja napapiiriltä! Mulle tuli tänne äkkilähtö jo puoltoista viikkoa sitten, kun omaishoitajahommat kutsuivat! Äitini onnistui reissullamme saamaan jonkin ihme taudin Aasiasta, joka pilkkoi tämän punasoluja viime viikkoon asti. Hemoglobiini laski ja meidän vitsailema alkava dementia selittyikin hemolyyttisellä anemialla, joka on ilmeisen harvinainen - noin 100 tapausta Suomessa vuosittain. Jopa lapin keskussairaalan eristyksen rouva pääsi testaamaan, kun aluksi epäiltiin malariaa/denque-kuumetta jne. Nämä epämääräiset tapahtumat ja tietämättömyys olivatkin syy, miksi ostin liput pika pikaa Rovaniemelle. Oireiden syytä ei vieläkään tiedetä, mutta nyt rouva on jo enimmäkseen oikean värinen ja hemoglobiinikin on yli 100, joten eiköhän aleta olla voiton puolella. Siksipä minä voin puolitoista viikkoa kestäneen pohjoisen karaistusloman jälkeen lähteä takaisin etelään kotiutumaan.

Kolme päivää kerkesin olla kotona ennen tänne tuloa. Juuri sen verran, että sain pestyä pienen pyykkivuoren, päivitettyä vaatekaapin kesävaatteista talvivaatteisiin ja sainpahan kesätyöhakemuksiakin läheteltyä. Nyt sitten on aikaa siihen kaikkeen muuhun. Ensimmäisenä kaivan tangon vintiltä ja lyön sen pystyyn keskelle olohuonetta, tutkin Netflixin uuden annin sekä opettelen käymään taas ulkona koiran kanssa.

Vaikka muka piti tulla tänne sairasta hoitamaan, niin aikas juhlahumua tämä puoltoista viikkoa on taas ollut. Ämmi (isoäitini) täytti 91 vuotta (!!) ja sitä vartenhan me pyöräytettiin kostea täytekakku ja suolainen voileipäkakku. Ei muorista ihan heti uskoisi, että satanen lähenee kovaa vauhtia, sen verran sirkeä silmäinen vielä on! Kakut maistui ja jälkkäriksi herkuteltiin vielä ämmin kanssa lasilliset synttäripullosta, eli Baileysin belgian suklaa likööriä. On muuten hyvä lahjavinkki! Maidon kanssa sulaa suuhun ja drinkki muodostaa unikon näköisen kukan, joka elää ja liikkuu kunnes lasissa ei ole enää mitään liikutettavaa. Ja mainittakoon, että niin mieleinen oli sekä isoäidille että lapsenlapselle, että melkein meni lasin nuolemiseksi..






Kavereitakin olen täällä päässyt näkemään. Toisen kanssa käytiin vähän kuvailemassa ja toisen kanssa lähdettiin into piukeana katsomaan Rovaniemen yöelämää lauantaina. Porukkaa oli Rovaniemeksikin yllättävän vähän ja mietittiin, että missä kaikki on! Lopulta nähtiin, että siellähän ne kaikki jonotti Tivoliin hiekkarantabileisiin, joihin lippu olisi tietenkin pitänyt ostaa etukäteen. Tsekattiin lopulta uusi Sfäär-baari ja ihan miellyttävältähän tuo näytti, sinä iltana vaan aika tyhjältä. Niinpä me tultiin kotiin jo heti kahden jälkeen lukemaan tarotkortteja! :D Ensimmäinen asiakkaani tuntui ainakin olevan kovin tyytyväinen korttien vastauksiin!



Isin kanssa käytiin yks päivä vähän kuvailemassa, mutta sää ei ollut kuin vasta ihan lopuksi otollinen ja kuvasaalis jäi pieneksi. Olen myös täällä talossa, ja vähän pihallakin, leikkinyt kameralla ja mallin puuttuessa olen uhrautunut itse kameran eteen jalustajan ja ajastimen toimiessa kuvaajana. Erilaiset valot ovat olleet kovasti nyt mielenkiinnon alla, mutta kun saa asetukset, jalustan ja itsensä laitettua valmiiksi, on valo jo siirtynyt muualle. Ostin muuten sellaisen "valokuvakurssin", jossa on joka vuoden viikolle haaste. Siitä kylläkin kerron vielä myöhemmin lisää.



Oisin halunnut teille ylpeänä kertoa, että oon laihtunut reissussa kolme kiloa, (farkutkin vaan hujahti jalkaan kun niitä kokeilin ensimmäisen kerran!) mutta nyt se taitaa olla jo vanhentunutta tietoa - tämän pohjoisen loman jälkeen tilanne taitaa olla suunnilleen plus miinus nolla.. Listalla on synttäriherkkujen lisäksi ollut laskiaispullia, Fazerin sinistä, juustotarjottimia, runebergintorttuja, valkoista patonkia ja ciabattaleipää, mannapuuroa, riisipuuroa, mätiä, riistalihaa, muikkuja, voisulakastiketta, Dr Pepperiä, lakkoja vaniljavaahdolla ja vielä paljon lisää laskiaispullia. Onko mua ehkä vähän hemmoteltu? :D Tämä namistelu loppuu kyllä huomiseen! Ajattelin nimittäin olla kesällä kunnossa, jos sit vaikka kehtaisi laittaa jotain tankojuttujakin tänne blogiin. :) Ollaan me terveellistäkin ja kevyttä syöty, kuten mausteinen tomaatti-kikhernekeitto, jonka ohje on tämän postauksen lopussa. Mutta on kyllä ollut aika kiva herkutella suomalaisilla herkuilla, ne on ehkä vähän helpottanut Bali-ikävää. Silti en voi sanoa näitten olleen lohturuokaa, ihan ilolla niitä on nimittäin vedetty! :D Ja muuten ilolla vedetään huomiseen saakka!

Nyt katsomaan Ensitreffit alttarilla (täytyyhän se kerran nähdä, kun siitä sai jo Balilla lukea iltapäivälehdistä) ja syömään vielä muutama laskiasipulla! 8)
Pus ja ens kertaan!














Keitto ei ehkä ole puhtainta ruokaa, kun suurin osa aineksista on eineksiä, mutta helppo tehdä ja aika maukas kasvisruoka. Varsinkin just tämmösillä pakkaskeleille kun kaikilla vuotaa nenä ja ruumis ja sielu molemmat kaipaavat lämmikettä. Tuore uunissa paistettu ciabattaleipä maistu tämän kanssa aikasen hyvältä!

Mausteinen tomaatti-kikhernekeitto




2 kommenttia:

  1. Kaunis tumma ja hyväpiirteinen isoäiti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain! :) Minustakin oikein on vielä näyttävän näköinen yheksänkymppinen!

      Poista

Kiitos kaunis kommentista! <3